Trummisar inom jazz

Presentationer av trummisar som utmärkt sig inom musikstilen jazz.

Kenny Clark

Kenny Clarke (1914-1985) med smeknamnet "Klook" och har ofta tillskrivits som den första trummisen inom bebop. Han spelade med flera av de stora inom denna jazzstil såsom Charlie Parker, Dizzy Gillespie och Thelonious Monk. I klippet nedan uppträder han tillsammans med Howard McGhee (trumpet), Sonny Stitt (altsax) och J.J. Johnson (trombon).



Buddy Rich

Buddy Rich (1917-1987) är i mångas tycke den främste jazztrummisen någonsin och för många även den främste trummisen överhuvudtaget. Utmärkande för hans trumstil var snabbheten och skickligheten. Buddy Rich var självlärd och tycktes ha en medfödd känsla för rytm, vilket behövdes då han uppträdde redan vid fyra års ålder och hade ett eget band vid en ålder av elva. Han var, vilket annars är ovanligt för en jazzmusiker, en barnstjärna. Han spelade senare i band där storheter som Louis Armstrong och Dizzy Gillespie ingick, fast under den största delen av hans tid som musiker hade han sitt eget storband.



Art Blakey

Art Blakey (1919-1990) är främst ihågkommen som den karismatiske bandledaren för The Jazz Messengers som han höll ihop i över 30 år. Banduppsättningarna hann skifta flera gånger under åren, mest berömd är förmodligen perioden under 1960-talet med Lee Morgan på trumpet, Curtis Fuller på trombon och Wayne Shorter som tenorsaxofonist. Innan gruppen kom ut med det berömda debutalbumet Art Blakey & the Jazz Messenger 1956 hade Blakey också spelat tillsammans med kända namn som Charlie Parker, Clifford Brown, Dizzy Gillespie och Wayne Shorter.

Max Roach

Max Roach (1924-2007) är en av de mest prominenta och mångsidiga trummisarna i jazzhistorien. Han var bandledare i olika omgångar och däribland för ett band enbart bestående av trummisar, vilket är talande för Roach experimentella sidor. Under sin långa musikkarriär spelade han med de flesta av de stora inom jazzen. Bland de många inspelningar han medverkade på inkluderas klassiker som Birth of the Cool, Brilliant Corners och Saxophone Colossus.

Milt Jackson

Milt Jackson (1923-1999) räknas till en av de mest framstående vibrafonisterna. Han spelade bland annat med den store jazzmusikern Dizzy Gillespie och senare med Modern Jazz Quartet (som först hette Milt Jackson Quartet). Efter 1993 har Milt Jackson huvudsakligen spelat solo eller i olika tillfälliga konstellationer. Hans kanske mest kända komposition är ”Bags’ Groove”, döpt efter sitt eget smeknamn, ”Bags”. Den kan höras på albumet med samma namn som släpptes 1957 och där bland annat Miles Davis, Thelonious Monk och Kenny Clark medverkar.

Joe Morello

Joe Morello (1928-2011) är mest känd som trummis i The Dave Brubeck Quartet. I sina unga år ägnade han sig mestadels åt violinen, men som femtonåring övergav han detta instrument och började satsa helt på trummorna. Efter ha studerat för George Lawrence Stone i Boston flyttade Joe till New York där skulle han spela med flera stora namn. Några år senare blev Morello medlem i The Dave Brubeck Quartet och skulle förbli så i över ett decennium. På senare år har Joe Morello också agerat som instruktör.

Se också Kända trummisar