Trummisar

På denna sida presenteras kända trummisar.

keith moonKeith Moon - The Who
Keith Moon hade en unik stil och en del av detta var att hans trumspel innefattade så mycket mer än bara låtens beat: det var som om han ackompanjerade varje instrument inklusive sången. Han utmärkte sig också genom att ofta ha ett trumset som innehåll långt många fler trummor än normalt, inklusive två bastrummor. Keith Moon blev bara 32 år gammal - efter att ha överdoserat medicin dog han i sömnen.

 

John BonhamJohn Bonham - Led Zeppelin
John ”Bonzo” Bonham räknas som en av de mest inflytelserika trummisarna inom rockmusiken. Han spelade i Led Zeppelin 1968-1980. Han var också känd för dryckesvanor utöver det vanliga och det blev också upphovet till hans förtidiga död.
Läs mer om John Bonham

 

Ringo StarrRingo Starr - The Beatles
Ringo Starr var en av de fyra i världens kanske mest berömda kvartett inom popmusiken. Ringo Starr har inte alltid värderats som en högst betydande trummis, men för många är han en av de största på instrumentet.
Läs mer om Ringo Starr

 

Dave GrohlDave Grohl - Nirvana, Foo Fighters
Dave Grohl blev känd som trummis i Nirvana och har sedan fortsatt med gruppen Foo Fighters. Under åren i Nirvana (1990-1994) skulle Dave Grohl bli en internationellt omtalad trummis och hans trumstil var en viktig ingrediens i det nya sound som kunde höras på albumet Nevermind.
Läs mer om Dave Grohl

 

Meg WhiteMeg White - White Stripes
Meg White är känd som trumslagare i rockbandet The White Stripes där hon spelade tillsammans med Jack White. Hon har ett förflutet som bartender och ska ha börjat spela trummor 1997 och det ledde till att Jack fick idén till att bilda ett tvåmannaband. Två år senare gav de ut det första albumet, The White Stripes som skulle följas av flera ytterligare.

 

Cindy Blackman SantanaCindy Blackman Santana
Cindy Blackman Santana har rört sig inom många genrer där jazzen ofta varit hennes rotfäste. Hon livnärde sig ett tag som gatumusiker i New York innan hon gick vidare och mest exponering fick hon under tiden hon satt vid trummorna bakom Lenny Kravitz.

 

Neil PeartNeil Peart
Neil Peart är medlem i kanadensiska rockgruppen Rush. Förutom att han även skriver låtar är han en synnerligen viktig komponent i bandet och räknas som en av de mest karaktäristiska musikerna på sitt instrument.
Läs mer om Neil Peart

 

Tommy LeeTommy Lee
Tommy Lee var med och bildade rockbandet Mötley Crüe och har i flera decennier varit dess trummis. Tommy Lee har även ägnat sig åt soloprojekt. Efter förhållandet med skådespelaren Pamela Anderson har hans namn dessutom blivit omtalat  inom kändisvärlden.
Läs mer om Tommy Lee

 

Ian Paice
Ian Paice har haft stort inflytande på hårdrocken och spelar fortfarande i Deep Purple.

Nicko McBrain
Nicko McBrain blev världsberömd efter att tagit över efter Clive Burr i Iron Maiden.

Chad Smith
Chad Smith är framför allt känd som trummis i Red Hot Chili Peppers.

Se också Trummisar inom jazz.